Nieuws

25 mei 2023

Passie voor hergebruik, ondernemerschap en mensenwerk

Freddy, sinds 2017 in dienst bij KonnecteD, is de drijvende kracht achter de Gered Gereedschap werkplaats in Almelo en Hengelo. Het zijn twee van de inmiddels 26 werkplaatsen die Stichting Gered Gereedschap rijk is. Al 40 jaar steunt zij (leerling) vakmensen in ontwikkelingslanden met kennis, kunde en middelen. Daarmee krijgen vakmensen de kans om een zelfstandig bestaan als bijvoorbeeld timmerman, automonteur of kleermaker op te bouwen.

 

“Na de landbouwschool begon ik als vrijwilliger bij de Wereldwinkel, vertelt Freddy. Ik zag meteen dat er veel mogelijkheden waren om te groeien en durfde risico’s te nemen. Dat werkte, want binnen een paar jaar konden we de omzet verdubbelen en maakten we een flinke groei door. Mijn consulent vanuit KonnecteD (toen nog Sallcon) zorgde ervoor dat de vrijwilliger-status over ging in een Melkertbaan en later een ID-baan.”

 

Hergebruik, ondernemerschap en mensenwerk

Maar liefst 24 jaar werkte Freddy in totaal bij de Wereldwinkel. Zijn drie passies voor hergebruik, ondernemerschap en werken met mensen kwamen daar volledig tot hun recht. Hans, huidig consulent van Freddy, is enorm trots: “Freddy is een grote inspiratie voor andere (SW-) werknemers van KonnecteD als het gaat om eigenaarschap én ondernemerschap. Ook laat hij zien hoe belangrijk het is om iemand in zijn of haar kracht te zetten. Freddy is écht een schoolvoorbeeld van de persoon op de juiste plek.” Freddy: “KonnecteD heeft me daarin altijd ondersteund, daar ben ik ze dankbaar voor. Ook toen het idee voor de werkplaats ontstond was er steun vanuit Hans.”

 

Tekst gaat verder onder de foto

Freddy (links) met de mannen in de werkplaats.

 

Gered Gereedschap werkplaats Deventer

De werkplaats in Deventer (Lettele) draait inmiddels volop. Daar zijn maar liefst 25 vrijwilligers aan de slag om oud gereedschap in te zamelen, te sorteren, te repareren en vervolgens te verschepen naar Tanzania, Uganda, Malawi of Ghana. Freddy is er ook met enige regelmaat te vinden. Hij is vanuit KonnecteD inmiddels deels gedetacheerd bij de vestigingen in Almelo en Hengelo en deels bij Bibliotheek Deventer. In samenspraak met Hans, waar hij regelmatig mee belt, appt of mailt. Het ondernemerschap blijft echter niet uit, want Freddy in- en verkoopt privé nog zo’n 1500 CD’s per jaar. “Tja, ik hou nou eenmaal van de handel. De opbrengst maak ik over naar Gered Gereedschap.”

 

Meer informatie

Meer weten over of ook doneren aan Gered Gereedschap? Kijk op de website van Stichting Gered Gereedschap.