Nieuws

27 september 2022

De breedste glimlach van Boni Wijhe

Wie in Wijhe woont komt er vast regelmatig; de Boni naast de molen. Een supermarkt met een nauwe band met KonnecteD, vanwege hun grote sociale hart. “Wijhe is een kleine gemeenschap, daar is het belangrijk dat je elkaar betrekt”, aldus manager Paul van den Berg.

 

Centraal punt sociaal ondernemen

Paul: “Toen ik hier een jaar geleden kwam werken stond sociaal ondernemen al hoog op de agenda. Boni is een landelijke organisatie en heeft sociaal ondernemen goed ingeregeld in de organisatie. Er is zelfs een centraal punt voor vragen. En zeker omdat Wijhe een kleine gemeenschap is, is het van belang dat je een open houding hebt naar iedereen die hier woont. Dus als KonnecteD ons benadert met de vraag of er plek is voor iemand met een afstand tot werk, dan staan wij daar gewoon voor open.”

Visuele beperking

Paul: “Een mooi voorbeeld is onze collega Tekle. Een man uit Eritrea, die hier is komen wonen met zijn vrouw en drie kinderen. Hij kwam via KonnecteD/gemeente Olst-Wijhe bij ons terecht voor een taalstage. Hij vult de vakken van onze zuivel, groente en fruit. Tekle is visueel beperkt; hij is aan 1 oog blind en met zijn andere oog ziet hij zo’n 50%. Bij verschillende soorten sla gaat dat vaak mis. Dan ziet hij het verschil niet.”

Taalpunt Olst Wijhe

Ook taal is een drempel, want Tekle’s moedertaal is Tigrinya en hij spreekt minder goed Nederlands. Hiervoor krijgt hij hulp van taalvrijwilliger Bart Sinninghe. Nadat Bart minder ging werken, zocht hij een zinvolle invulling voor zijn tijd en vond dat bij Taalpunt Olst-Wijhe. Bart: “Het Taalpunt is een initiatief van de bibliotheek, voor iedereen die hulp kan gebruiken op gebied van taal, rekenen of gebruik van digitale middelen. Taal en mensen liggen me beiden aan het hart, en hier ligt die combinatie. Tekle leerde ik twee jaar geleden kennen. Ik nam hem mee voor taalwandelingen, want hij zat veel thuis. Dan vertelde hij over wat hij allemaal had meegemaakt. Het bleek dat hij tijdens zijn vlucht naar Nederland in een supermarkt in Israël had gewerkt. Zo kwamen we op het idee om bij de Boni binnen te stappen. De bedrijfsleider stond er meteen voor open en nam contact op met de gemeente Olst-Wijhe en KonnecteD om te kijken naar de mogelijkheden”. Inmiddels spreekt Bart elke vrijdag Nederlandse zinnen in, die Tekle vervolgens kan oefenen. Het zijn zinnen die in een supermarkt vaak voorkomen, dus vooral werk gerelateerd. Naast taalcoach is Bart ook eerste aanspreekpunt bij vragen, zowel voor Tekle als voor Paul.

Geduld

Paul: “Klanten spreken Tekle in de winkel natuurlijk aan als ze een vraag hebben en dat vindt hij spannend. Gelukkig hebben we geduldige klanten die het niet erg vinden als we er dan even een andere collega bij roepen. Dat helpt enorm. Ook voor collega’s is het soms even zoeken, zeker voor de jongeren. Ze gaan niet snel een lang gesprek met hem aan, omdat het moeilijker is dan met een Nederlandse collega. Toch zie je dat ze hem betrekken bij het team, al is het maar met korte zinnen, vragen of grapjes. Zo hoort hij er op een eigen manier helemaal bij. Het mooist is als Tekle hier met zijn gezin boodschappen komt doen. Die trotse glimlach spreekt boekdelen!”

Ondersteuningsmogelijkheden

Vanuit KonnecteD komt er ook ondersteuning. Ingrid Dalhuisen, accountmanager KonnecteD werkzaam bij gemeente Olst-Wijhe, legt uit: “Los van het regelen van een taal- of jobcoach, zijn er verschillende mogelijkheden om ondernemers te ondersteunen op het gebied van sociaal ondernemen. Denk aan een proefplaatsing, een no-risk polis, een subsidie of een praktijkregeling. Kijk maar eens op onze website, daar staat veel informatie over de mogelijkheden.”

Wat levert het op?

Paul: “Overall levert sociaal ondernemen je zeker wat op. Misschien niet op financieel vlak, maar op iets groters dan dat. Je doet namelijk écht iets terug, ook al is dat niet altijd makkelijk. Je geeft iemand een kans op een betere basis in het leven, daar kan toch geen cent tegenop?”

Na overleg met Tekle, Boni, Bart, gemeente Olst-Wijhe, en KonnecteD mocht Tekle voor de zomer zijn jaarcontract ondertekenen.