Taalpunt Olst Wijhe
Ook taal is een drempel, want Tekle’s moedertaal is Tigrinya en hij spreekt minder goed Nederlands. Hiervoor krijgt hij hulp van taalvrijwilliger Bart Sinninghe. Nadat Bart minder ging werken, zocht hij een zinvolle invulling voor zijn tijd en vond dat bij Taalpunt Olst-Wijhe. Bart: “Het Taalpunt is een initiatief van de bibliotheek, voor iedereen die hulp kan gebruiken op gebied van taal, rekenen of gebruik van digitale middelen. Taal en mensen liggen me beiden aan het hart, en hier ligt die combinatie. Tekle leerde ik twee jaar geleden kennen. Ik nam hem mee voor taalwandelingen, want hij zat veel thuis. Dan vertelde hij over wat hij allemaal had meegemaakt. Het bleek dat hij tijdens zijn vlucht naar Nederland in een supermarkt in Israël had gewerkt. Zo kwamen we op het idee om bij de Boni binnen te stappen. De bedrijfsleider stond er meteen voor open en nam contact op met de gemeente Olst-Wijhe en KonnecteD om te kijken naar de mogelijkheden”. Inmiddels spreekt Bart elke vrijdag Nederlandse zinnen in, die Tekle vervolgens kan oefenen. Het zijn zinnen die in een supermarkt vaak voorkomen, dus vooral werk gerelateerd. Naast taalcoach is Bart ook eerste aanspreekpunt bij vragen, zowel voor Tekle als voor Paul.
Geduld
Paul: “Klanten spreken Tekle in de winkel natuurlijk aan als ze een vraag hebben en dat vindt hij spannend. Gelukkig hebben we geduldige klanten die het niet erg vinden als we er dan even een andere collega bij roepen. Dat helpt enorm. Ook voor collega’s is het soms even zoeken, zeker voor de jongeren. Ze gaan niet snel een lang gesprek met hem aan, omdat het moeilijker is dan met een Nederlandse collega. Toch zie je dat ze hem betrekken bij het team, al is het maar met korte zinnen, vragen of grapjes. Zo hoort hij er op een eigen manier helemaal bij. Het mooist is als Tekle hier met zijn gezin boodschappen komt doen. Die trotse glimlach spreekt boekdelen!”
Ondersteuningsmogelijkheden
Vanuit KonnecteD komt er ook ondersteuning. Ingrid Dalhuisen, accountmanager KonnecteD werkzaam bij gemeente Olst-Wijhe, legt uit: “Los van het regelen van een taal- of jobcoach, zijn er verschillende mogelijkheden om ondernemers te ondersteunen op het gebied van sociaal ondernemen. Denk aan een proefplaatsing, een no-risk polis, een subsidie of een praktijkregeling. Kijk maar eens op onze website, daar staat veel informatie over de mogelijkheden.”
Wat levert het op?
Paul: “Overall levert sociaal ondernemen je zeker wat op. Misschien niet op financieel vlak, maar op iets groters dan dat. Je doet namelijk écht iets terug, ook al is dat niet altijd makkelijk. Je geeft iemand een kans op een betere basis in het leven, daar kan toch geen cent tegenop?”
Na overleg met Tekle, Boni, Bart, gemeente Olst-Wijhe, en KonnecteD mocht Tekle voor de zomer zijn jaarcontract ondertekenen.