Nieuws

20 september 2022

Zo groeide Jan uit tot de ‘logistieke man’ bij Roto Tweewielers

Toen Jan van Zon last van zijn knieën kreeg en zijn baan te zwaar werd, ging hij samen met werk- en leerbedrijf KonnecteD op zoek naar ander werk. Bij Roto Tweewielers kon hij aan de slag als chauffeur; een baan die perfect bij hem past.

Van het onderhouden van de bedrijfsfietsen tot de fiets-APK op de Nationale Fiets Naar Je Werkdag. Roto Tweewielers en werk- en leerbedrijf KonnecteD werken veel samen. Eigenaar Wilco Wolterink over de samenwerking: ,,Toen Jan bij ons gedetacheerd werd, zou hij gebruikte fietsen klaarmaken voor de verkoop. Dit bleek lastig voor Jan. Als chauffeur konden we hem echter in zijn kracht zetten. Als ‘belangrijkste logistieke man’ haalt en brengt Jan fietsen voor reparaties en levert hij gekochte fietsen bij de klanten thuis af. We hebben een extern magazijn dat hij zelf beheert en onderhoudt.”

Tekst gaat door onder de foto

Nog niet met pensioen

De grote glimlach van Van Zon verraadt dat hij bij Roto Tweewielers op de juiste plek zit. ,,Ik rijd het hele land door en spreek veel klanten”, legt Van Zon uit. ,,Dat maakt mijn werk zo leuk. Als ik 67 ben, ga ik bij KonnecteD met pensioen, maar ik zou graag nog een aantal dagen in de week blijven werken bij Roto Tweewielers. Daar heb ik het met Wilco al over gehad.”

Inmiddels zijn er drie medewerkers gedetacheerd bij Roto Tweewielers. Alle drie hebben ze hun draai gevonden. Wolterink vertelt: ,,De jongens zijn super gedreven. Dat komt doordat we ze verantwoordelijkheden geven, maar ook omdat ze echt bij ons horen. Ze dragen een polo van ons bedrijf en krijgen een kerstpakket. Het is mooi om te zien hoe trots ze daarop zijn. Ze doen met alles mee, alleen de verloning gaat via KonnecteD.”

Personeelstekort

Van krapte op de arbeidsmarkt heeft Wolterink tot nu toe nog geen last, omdat hij zijn processen slimmer heeft ingericht: ,,Waar de monteurs voorheen ook de fietsen poetsten, hebben we daar nu een medewerker van KonnecteD voor. De monteurs doen uitsluitend werk waar ze voor geleerd hebben en ook de poetser heeft eer van zijn werk, want een poetsbeurt wordt door onze klanten enorm gewaardeerd. Zo doen onze vier monteurs nu werk waar we voorheen een vijfde monteur voor nodig hadden.”

Dat zo’n verandering binnen het team en het aanpassen van de processen soms lastig is heeft Wolterink ook ervaren: ,,Op het moment dat iemand binnen de bedrijfscultuur past komt het wel goed. Maar als het niet klikt, zijn we hierover eerlijk tegen de medewerker en KonnecteD. Het is belangrijk dat je het juiste takenpakket samenstelt en zorg draagt voor de begeleiding. Bij jezelf én het team moet de knop om: deze jongens helpen ons, maar doen niet alles. Als je dat accepteert, dan komt het goed.”

Dit artikel stond op 20 september in De Ondernemer (De Stentor). Foto: Grietje Mesman