Nieuws

30 mei 2022

Spiksplinternieuwe Social Sofa in Hof van Adwaita

Op 13 mei mochten we hem officieel onthullen: de nieuwste Social Sofa van Deventer. De bewoners van het Hof van Adwaita ontwierpen de bank samen met grafisch vormgever Rutger Zandjans. Natuurlijk met behulp van onze ervaren medewerkers, die de bank maakten. KonnecteD collega Fieke Payens was ten tijde van de aanvraag bewoonster van het Hof en initieerde het idee.

 

“De Social Sofa is bedoeld om samen iets met je buurt te doen”, legt Fieke uit. “Ze worden Social Sofa’s genoemd, omdat ze gemaakt worden in een sociale werkomgeving door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daarnaast verbinden deze bankjes de wijk en de mensen die er wonen met elkaar. Je kunt elkaar bijvoorbeeld op zo’n bank ontmoeten om verhalen uit te wisselen.”

 

Ontwerp

Voor het ontwerp van deze Social Sofa is de muurschildering gebruikt die in het Hof van Adwaita op de hoge muur pronkt. Fieke: “Deze heeft kunstenaar GOMAD aan het begin van de eerste lockdown gemaakt. Rutger Zandjans heeft daaruit elementen terug laten komen in het ontwerp van het bankje. Het resultaat is fantastisch!”

De makers

Het plakken van de steentjes gebeurt door een bedreven groepje mozaïekers bij KonnecteD. De ‘Adwaita-bank’ werd gemaakt door Linda Bossenbroek, Rita Koel van der Werf, Richard Michielsen en Temindar Aydin. Zij deden dat onder leiding van Derk Mensink. De betonnen bank, die 1750 kilo weegt, werd met zo’n 18.000 mozaïeksteentjes beplakt! Dat kostte haar ruim 500 uur aan plakwerk. “Soms letterlijk met bloed, zweet en tranen”, zegt Linda lachend. Toch geeft ze het werk niet graag uit handen. “Je moet echt secuur kunnen werken, want het is millimeterwerk. Niet iedereen heeft daar oog voor.”

 

Ook zo’n persoonlijke Social Sofa?

Een Social Sofa zorgt voor verbroedering in de wijk. Fieke: “Zo’n kleurrijke bank nodigt enorm uit tot een gesprek! Daardoor kom je in contact met je buren en wie weet komen er nog meer gezellige activiteiten uit. We horen vaak dat buurtbewoners elkaar bij de bank ontmoeten en dat dat al snel leidt tot een idee voor een buurtbarbecue of een kleinschalig festivalletje.” De richtprijs voor een Social Sofa bedraagt 6.250 euro, maar je hoeft dit als particulier niet helemaal zelf te bekostigen. Via het WijDeventer-budget kun je namelijk subsidie aanvragen.

Meer informatie over de Social Sofa’s vind je op onze webpagina.