Nieuws

30 september 2020

Werken op de wagen is topsport!

Onze collega Sharon werkt bij Circulus. Als enige dame tussen ruim 25 mannen. Met de vuilniswagen haalt ze iedere dag papier, glas, plastic of restafval op. In weer en wind, en ze geniet ervan. Haar doel: het halen van haar vrachtwagenrijbewijs.

“Donderdags belde ik mijn consulent Hans (Zwart, red) met de vraag of hij nog werk voor me had. Ik wilde een baan waarin je hard moet werken. Dat je aan het einde van de dag ook voelt dat je wat gedaan hebt. Ik heb ADHD, dus ik moet wel mijn energie kwijt kunnen. Hans kwam toen met deze plek. Vrijdags kon ik op gesprek en maandags ben ik al begonnen. Dat ging echt supersnel.”

De medewerkers van Milieu starten om 07.30 uur en op tijd zijn is echt belangrijk. Sharon: “Als je te laat bent, heb je bonje. Dan moet de hele groep op je wachten en duurt het langer voor je ’s middags klaar bent. Als je niet komt opdagen, moeten je collega’s jouw werk er bij doen. Dat doe je elkaar gewoon niet aan.”

Sharon vind het niet erg om afval op te halen. “De ene dag haal je papier op, de andere dag glas of plastic. Alleen restafval is vies, maar dat doe je maar één keer in de week. Het is gewoon leuk om te doen, zeker als je hard wil werken. Ik hoor heel vaak dat mensen het stoer vinden. Het is wel topsport hoor! Je loopt hier naast de wagen makkelijk 15 km per dag. En je werkt buiten. Heerlijk toch? Het leukst vind ik glas en plastic. Glas maakt lekker veel lawaai en het plastic kun je echt in de bak zwiepen, omdat het niet zo zwaar is. Papier is veel zwaarder, vooral als het regent. Mensen zetten het ’s avonds vaak al buiten, en dan is het voor ons moeilijker te tillen. Dus als mensen dit lezen: denk een beetje aan ons en zet het pas de ochtend dat we het ophalen aan de weg!” zegt Sharon lachend.

Als dame werk je hier net zo hard als de mannen. Dus je moet fysiek sterk zijn om dit werk te doen. Dat is geen probleem voor Sharon. “Na het werk ga ik nog een paar uurtjes boksen. Zeker vier keer in de week. Alles voor een strak lijf!” zegt ze lachend. “Het is niet altijd makkelijk voor Sharon in deze mannenwereld. Ik heb niet altijd zin in de mannengrappen, de ene dag kan ik het beter hebben dan de andere. Maar meestal lachen we er met zijn allen om. Zeker als we aan het einde van de dag allemaal samen komen. Dan is het altijd gezellig.”