Nieuws

21 maart 2023

Waar je in investeert krijg je terug

Toen Lies Philippo van werk- en leerbedrijf KonnecteD hoorde van de behoefte aan extra hulp in de kinderdagopvang, was de link met Kinderdagopvang Bathmen snel gelegd. Inmiddels zijn daar drie groepshulpen vanuit KonnecteD aan de slag. Eén daarvan is Stella. Naast haar werk als groepshulp is ze gestart met een niveau 3-opleiding.
Gerrie Vonk-Zwep is coach van Stella en directeur bij Kinderdagopvang Bathmen: ,,Er is in de kinderopvangbranche een groot tekort aan geschoold personeel. Daarom moeten we onze blik verbreden. Mensen zoals Stella willen heel graag in de kinderopvang werken, maar hebben (nog) geen kans gehad om zich te scholen. Samen met KonnecteD kunnen we ervoor zorgen dat zij alsnog kunnen starten in de kinderopvangbranche. Daarom zijn we een pilotproject BBL-groepshulp gestart.”

Pionieren is samenwerken

,,Het is pionieren, want zo’n pilotproject is nieuw voor ons allemaal”, aldus Lies Philippo, accountmanager bij KonnecteD. ,,Samen sparren is daarom belangrijk. Het is enorm waardevol om te investeren in de juiste inhoud van de functie groepshulp én in onze kandidaten. Er is niet alleen aandacht voor vakvaardigheden, maar ook voor hoe de kandidaten zelfredzamer worden, zelfvertrouwen krijgen, bewuster worden en verantwoordelijkheid nemen. Dat maakt dat ze er hun hele leven wat aan hebben.” Vonk-Zwep: ,,We zijn inmiddels goed op elkaar ingespeeld, de samenwerking is heel organisch. We denken hetzelfde en proberen altijd het positieve van kandidaten te zien. Er is een goede afstemming en samenspraak.”

Tekst gaat door onder de afbeelding

Stella

Stella is een van de vijf BBL’ers die bij Kinderdagopvang Bathmen werkt: ,,Door eerdere snuffelstages wist ik dat het werken met kinderen goed bij me past. Inmiddels ben ik naast mijn werk gestart met de opleiding Sociaal Pedagogisch Werk, niveau 3. Vonk-Zwep: ,,Stella ontwikkelt zich snel, zowel in het vak als op sociaal gebied. Ze is nog geen volledige pedagogisch medewerker, maar dat kan ook nog niet. Ook na de opleiding is er nog heel veel te leren. Stella heeft daar ook zichtbaar zin in. Ze heeft in de tussentijd een kindje gekregen, dat is even een extra ‘obstakel’ qua planning en focus, maar inmiddels heeft ze weer een goede werk-/privébalans. Dat het dan wat langer duurt vind ik niet erg. Zolang iemand maar wil leren.”

Begeleiding

De leerlingen krijgen individuele coaching tijdens de werkdag op de groep. De werkzaamheden bestaan vooral uit het doen van ontwikkelingsactiviteiten met de kinderen, contact met ouders, voorbereiden/klaarmaken van eten, opruimen en ook schoonmaken. Vonk-Zwep: ,,Naast de dagelijkse coaching zitten we één keer per maand op woensdagavond met ons team aan tafel om te kijken wat er bij iedereen speelt.”

 

Toekomst

Philippo: ,,We hebben nu een hele goede pilot staan en blijven met elkaar in gesprek om te verbeteren. Er komt zeker een vervolg aan dit traject. Niet alleen om iets aan de tekorten in de branche te doen, maar ook om het grote potentieel te laten zien dat Stella en de andere kandidaten bieden.”

Oproep aan werkgevers

Heb je menskracht tekort? Onderzoek andere manieren en ga ermee aan de slag. Wat je investeert krijg je er ruimschoots voor terug! Neem contact op met onze accountmanagers, we kijken graag met je mee.