Nieuws

28 november 2019

Verse pompoensoep op bed

De kandidaten van de werkleerroute Horeca van KonnecteD trakteerden patiënten op de verpleegafdeling van het Deventer Ziekenhuis op een verse maaltijd. De zogenoemde Smaakmakers serveerden een overheerlijke pompoensoep met een bruschetta.

Eric Philippo is praktijkbegeleider en begeleidt de kandidaten van de werkleerroute horeca. Elke drie maanden krijgt hij een nieuwe groep leerlingen die specifiek voor de horeca kiezen. Zij doen eerst ervaring op in het eigen bedrijfsrestaurant. ‘Ik geef hen de basis mee om ze klaar te stomen voor het bedrijfsleven. Het is vooral leuk om te zien wat ze al in drie maanden kunnen, wat nog niet perse hoeft. We gaan in drie maanden ook op bezoek bij een slager, catering of ze krijgen een workshop. We leren hier over gastheerschap en snijtechnieken’, vertelt Eric.

Samenwerking Deventer Ziekenhuis

In het Deventer Ziekenhuis werken nu al tien medewerkers van Deventer Werktalent (onderdeel van KonnecteD) in de afwaskeuken, het bezoekersrestaurant of als ondersteuning in de roomservice. Over de uitnodiging als Smaakmaker in het ziekenhuis waren ze dan ook meteen enthousiast. Eric: ‘Ze leren deze middag meer over uitserveren en bediening, maar ook hoe je het eten moet presenteren voor patiënten in de zorg.’ Het enthousiasme komt ook over op de patiënten, want ze zijn blij verrast met deze maaltijd.

Stage lopen

Na drie maanden in de leer, maken ze een keuze tussen bediening of keuken en zullen ze in het bedrijfsleven stage lopen. Shaklia Nasir uit Afghanistan deelt bruchetta en pompoensoep uit aan de patiënten. ‘Ik hou van koken en doe dat ook graag voor grote groepen thuis. Salades en soepen vind ik het leukste om te maken. Ik ga binnenkort hier twee weken stage lopen en zou graag straks in de keuken van het Deventer Ziekenhuis willen werken.’

Smaakmakers in het ziekenhuis

Het Deventer Ziekenhuis startte vorig jaar met ‘Smaakmakers in het ziekenhuis’. Elke maand komt een nieuw team ‘smaakmakers’ – koks van restaurants uit de regio – met een culinaire verrassing op één van de afdelingen van het ziekenhuis. Een extraatje dus, waardoor patiënten misschien even vergeten dat ze ziek zijn.

konnected