Nieuws

22 februari 2022

Succesvolle samenwerking Esdec Solar Group, KonnecteD, Aventus en gemeente

Bram en Mohamed aan de slag als zonnepanelenmonteur

 

Het Deventer bedrijf Esdec leidde samen met Aventus en KonnecteD mensen met een afstand tot werk op tot zonnepanelenmonteur. De installatiebranche – die schreeuwt om personeel – is geholpen met de nieuwe medewerkers. En monteurs zoals Bram en Mohamed vergroten hun kansen op de arbeidsmarkt. Als dát geen win-win is …

 

Esdec in Deventer is wereldwijd marktleider in montagesystemen voor zonnepanelen. Gezien de groeiende vraag naar ‘zon op het dak’, is ook de vraag naar zonnepanelenmonteurs groot. Daar draagt Esdec zijn steentje ook aan bij: in het Innovation Center leidt het bedrijf jaarlijks ruim vijfhonderd monteurs op. “Via Esdec Empowers investeren we ook in sociale, maatschappelijke en liefst duurzame projecten”, vertelt Vera Vos van Esdec. “Zo ontstond het idee voor een opleidingstraject voor mensen die – om welke reden dan ook – meer ondersteuning kunnen gebruiken bij het vinden van hun weg naar passend werk.”

 

Van idee tot opleidingstraject

Beleidsadviseur arbeidsmarkt van gemeente Deventer Robyn Bruggeman was meteen enthousiast toen Vera haar belde over haar idee. Zij benaderde vervolgens regionaal opleidingencentrum Aventus en leerwerkbedrijf KonnecteD, dat mensen uit Deventer en Olst-Wijhe met een afstand tot werk ontwikkelt. Samen met Esdec maakten zij het opleidingsplan concreet. “Geweldig dat Esdec zo gemotiveerd is om iets te betekenen voor mensen en de samenleving”, complimenteert Robyn. “In de overgang naar duurzame energie hebben we veel technici nodig. Het is een kansrijke branche om in te gaan werken. Dit soort initiatieven helpen we als gemeente dus graag vooruit.”

Dat kan Deventer wethouder Thomas Walder alleen maar beamen. “Menselijk kapitaal is in toenemende mate dé kritische factor voor onze economie”, is zijn overtuiging. “Daarom is het zo goed dat een bedrijf als Esdec zelf in actie komt om mensen met een afstand tot werk aan de slag te helpen in een kansrijke branche. Als gemeente kunnen wij partijen die daarbij kunnen helpen bij elkaar brengen.” Walder vindt het project een schoolvoorbeeld van wat samenwerking tussen bedrijfsleven, onderwijs, leerwerkbedrijf en gemeente kan opleveren. “Ik nodig andere ondernemers in Deventer dan ook van harte uit om ook out of the box te denken. Kom met je idee, initiatief of vraag. We denken graag mee.”
Het succes van het Esdec-traject zit wat betreft Robyn ook in de kleinschalige opzet. “We hadden niet meteen torenhoge ambities om ‘honderden’ mensen op te leiden, maar zijn klein begonnen. Met veel oog en aandacht voor de deelnemers, zodat zij hun opleiding succesvol konden afronden. Daar gaat het tenslotte om.”

 

Bram en Mohamed herkenden kansen

Toen Bram gebeld werd door KonnecteD en hoorde over de opleiding, herkende hij meteen de toekomstkansen die dit traject hem zou kunnen opleveren. “Er moeten nog heel wat zonnepanelen geïnstalleerd of vervangen worden”, lacht hij. “Ik heb geen technische opleiding, maar wel een goed stel hersens en twee rechterhanden. Het leek me dus wel wat.”
Dat blijkt, want inmiddels is Bram volledig gecertificeerd om zonnepanelen te plaatsen en aan te sluiten, oftewel: ‘op het dak’ en ‘onder het dak’. “In het Innovation Center van Esdec hebben we getraind op echte daken”, vertelt Bram. “En in de Technicampus in Deventer kregen we les van docenten van Aventus. Allebei heel leuk, want in zo’n technische praktijkomgeving gaan je handen jeuken om aan de slag te gaan.”

 

Herstart op de arbeidsmarkt

Extra fijn: Bram heeft meteen al een baan. KonnecteD introduceerde hem bij Cottus in Apeldoorn, dat hem plaatst bij een installatiebedrijf in Oene. “Ik heb er echt zin in”, zegt Bram. De herstart op de arbeidsmarkt is zeker welkom.
Ooit gediplomeerd als activiteitenbegeleider, zag Bram zich toch niet werken in de zorg. Er volgden allerlei verschillende banen en uiteindelijk belandde hij door persoonlijke omstandigheden in een uitkering. Nu werkte hij alweer een tijdje als productiemedewerker.
“Op zich prima, maar als zonnepanelenmonteur kan ik mijzelf verder ontwikkelen en duurzaam bouwen aan mijn toekomst. Ik heb mijn leven weer goed op de rit. Ik ben trots dat ik deze opleiding heb gehaald.”

 

Tekst gaat verder onder de foto’s

Mohamed wil verder leren

Ook Mohamed koos voor de opleiding omdat hij denkt dat er veel toekomst zit in werken in de duurzame techniek. Zijn schooltijd op De Linde (voortgezet speciaal onderwijs in Deventer) zit er bijna op. “Toen gevraagd werd of de opleiding zonnepaneelinstallateur iets voor mij zou zijn, leek me dat meteen leuk”, vertelt hij.
Inmiddels heeft Mohamed zijn certificaat ‘op het dak’ op zak en dat betekent dat hij aan de slag kan bij een installateur om zonnepanelen op daken te monteren. “Ik ga graag door met leren zodat ik ook zonnepanelen kan aansluiten”, vertelt hij. “Ik denk dat ik in de techniek goede toekomstkansen heb, omdat er veel werk in is.”

 

Duurzaam vervolg

Naast Bram en Mohamed zijn nog twee deelnemers gecertificeerd. Voor twee andere kandidaten bleek de opleiding te pittig. “Niet iedereen beheerste het taalniveau”, weet Vera. “Toch denken wij dat deze opleiding best iets kan zijn voor bijvoorbeeld nieuwkomers, als we er een goed taalaanbod aan koppelen.”
De samenwerkende partners kijken samen hoe het project een structureel vervolg kan krijgen. Binnen Aventus leverde het Esdec-initiatief in elk geval al een duurzaam resultaat op. ‘Zonnepanelenmontage’ is inmiddels een keuzedeel in het mbo voor aankomend installateurs, vertelt relatiemanager Martin Snijder.
“Naast ruim tweehonderd mbo-opleidingen bieden wij in het kader van Leven Lang Ontwikkelen ook scholing en training voor volwassenen die zich willen bij- of omscholen. Dit Esdec-traject is daarvan een prachtig voorbeeld. Sterker nog: ik juich het toe als we zo’n soort opleidingstraject in Apeldoorn en Zutphen óók van de grond krijgen. Techniekbedrijven schreeuwen om personeel.”
Voor ze aan de slag gingen, schoolden de techniekdocenten van Aventus zich eerst zelf bij, bij BDA Dak- en Gevelopleidingen. BDA trainde de deelnemers in de praktijk bij Esdec en certificeerde ze ook. “Dankzij de donatie van zonnepanelen van Esdec, kunnen wij onze mbo-studenten ook trainen in de installatiekant van de zonnepanelentechnologie”, meldt Martin. “Heel fijn.”

 

KonnecteD adviseert graag

Voor Aventus in beeld kwam, zorgde KonnecteD ervoor dat de deelnemers ‘werkfit’ werden, vertelt accountmanager Maarten Waalkens. “Het draait dan om werknemersvaardigheden als samenwerken en opdrachten uitvoeren, maar ook om algemene technische vaardigheden. Voor deze opleiding hebben we ons programma aangepast aan de opleiding bij Esdec.”
Via KonnecteD werden in overleg met uitkeringsorganisatie UWV ook de kandidaten geworven. “En we helpen de gecertificeerde mensen ook aan een baan, zo nodig met ondersteuning van een jobcoach op de werkvloer.”
Omdat Maarten heel enthousiast is over het initiatief van Esdec, nomineerde hij het bedrijf voor de regionale campagne Sociaal Ondernemen WERKT!*. “Hopelijk inspireert dit project ook andere werkgevers om creatief te denken in oplossingen voor hun personeelstekort.”
Maarten vertelt werkgevers graag alles over mogelijkheden en subsidies als zij mensen met een afstand tot werk aan de slag willen helpen. Er is vaak veel meer mogelijk dan gedacht én mensen blijken met de juiste begeleiding van waarde op de werkvloer. “Dat Esdec in dit geval zélf veel investeert in het opleidingstraject is een prachtig voorbeeld van maatschappelijk verantwoord ondernemen.”