Nieuws

12 november 2020

Sjakie in de chocoladefabriek

In de Buurt Deventer schreef een artikel over onze samenwerking met Tony’s Chocolonely. Lees het hieronder:

 

Karamel zeezout, wit- melk- of puur pepernoot. De echte liefhebber weet dat dit een opsomming is van verschillende smaken Tony’s Chocolonely sinterklaasletters. Ben jij een fan? Dan klinkt dit voor jou waarschijnlijk als het paradijs: werken in een magazijn omringd door meer dan duizend Tony’s Chocolonely chocoladerepen. Waar dat chocoladeparadijs zich bevindt? Gewoon onder onze neus, in Deventer.

 

Je denkt er vast niet over na, maar de chocoladeletters die jij in de winkel koopt, moeten stuk voor stuk worden ingepakt in die vrolijke supermarkt displays. Alle Tony’s Chocolonely chocoladerepen- waaronder het rainbowpack, de paaseieren en de sinterklaasletters – die je in een display in de winkel ziet, worden in Deventer ingepakt. Om vervolgens vervoerd te worden naar winkels en supermarkten in het hele land.

Het inpakken gebeurt op het Deventer industrieterrein, in de werkplaats van KonnecteD. Daar zijn medewerkers het hele jaar druk met het inpakken van chocolade. Van juli tot september houden zij zich bezig met het inpakken van sinterklaasdisplays. De chocoladeliefhebbers van indebuurt mochten dit jaar meekijken hoe dat inpakken gaat. We verklappen je vast dit: we voelden ons net Sjakie in de chocoladefabriek.

 

Ben (61) geeft ons een rondleiding. ”In de periode dat wij bezig zijn met het inpakken van de sinterklaasletters komt hier om de dag een vrachtwagen binnen met nieuwe letters. In de vrachtwagen staan 64 pallets met 260 dozen met sinterklaasletters. Een hoop chocolade dus. Wij pakken de dozen uit en zetten de letters vervolgens in verschillende displays. Die kartonnen displays vouwen we hier ook in elkaar. Er zijn displays met de letters A tot Z en displays met gekke smaken.” Om te zorgen dat de chocoladeletters niet smelten ligt er door de hele werkplaats een gekoelde vloer van zo’n 450 vierkante meter. De vloer is achttien tot twintig graden. Zou de temperatuur hoger zijn, ligt hier één grote plas chocolademelk.

Foto’s van In de Buurt Deventer

 

Net als het chocolademerk Tony’s Chocolonely geeft KonnecteD om mensen. Het bedrijf zet zich namelijk in voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ze krijgen bij KonnecteD kans om aan het werk te gaan, onder andere hier in de werkplaats. Ben: ”We kijken hier niet naar wat mensen niet kunnen, we kijken naar wat ze wel kunnen. Een lolletje moet kunnen, maar verder wordt hier hard gewerkt. Iedereen hier verdient een schouderklopje.” Ben is trots op zijn team dat zich dagelijks inzet om alle chocoladeletters in te pakken zodat ze ruim voor vijf december de winkels bereiken. ”We werken dagelijks met zo’n 20 tot 25 man. Samen kunnen we veel werk verrichten.” Veel werk verrichtten ze zeker: dit jaar heeft KonnecteD 1593 grote displays gevuld met chocoladeletters. Tel daar de toonbankdisplays bij op. Dan kom je uit op 1.226.040 letterrepen gevuld (dus meer dan een miljoen!). Dat is dus 220.687 kg aan chocolade.

 

Stiekem snoepen

Een van die medewerkers die dagelijks de chocoladeletters inpakt is Anja (54). Anja: ”Ik zet de dozen klaar op tafel, zodat de collega’s de letters eruit kunnen pakken. Daarnaast ben ik bezig met stickeren”, vertelt ze. Ze komt niet in de verleiding om een chocoladeletter op te eten. ”Dat mag ik niet hebben”, lacht ze. Ben voegt toe: ”Dat doen we hier niet. Dat zou gek zijn. Alleen de letters die afgekeurd zijn mogen we, na overleg met onze opdrachtgever Müller Fresh Food Logistics, uitdelen.”

 

Collega Momoeoo (53) lust wel een reep chocolade op z’n tijd. ”Echt wel! Ik heb nog niet alle smaken geproefd”, lacht hij. Dan gaat hij serieuzer verder: ”Het is fijn om hier te werken. Er hangt een goede werksfeer.” Momoeoo is verantwoordelijk voor het vouwen en klaarzetten van de displays. ”We zijn afhankelijk van elkaar. Als wij doorgaan, kunnen zij ook door”, knikt hij naar Anja. ”We doen werk dat ertoe doet.” Anja is het daarmee eens. ”We kunnen goed met elkaar werken. De sfeer tussen zowel collega’s als collega’s en leidinggevenden is goed.” Zijn Anja en Momoeoo nog bezig met de chocolade als ze hun displays in de winkel zien? Anja: ”Ik kijk wel even of het netjes gedaan is”, lacht ze.