Nieuws

20 december 2021

Rula uit Syrië maakt haar droom waar in de zorg

Rula klopte bij KonnecteD aan omdat ze graag wil leren. Haar droom? Een zorgdiploma halen en in die branche aan de slag gaan. Bij zorggroep Solis kon ze werken aan haar arbeidsritme en de Nederlandse taal. Op beide vlakken heeft ze al grote stappen gezet.

 

Met haar droom in het achterhoofd ging Rula aan het werk in het schoonmaakteam van Solis. ,,Om echt in de zorg aan het werk te kunnen, moet ik eerst beter Nederlands leren praten”, weet ze. Gerald Nijhof, coördinator gastvrijheidszorg, vult aan: ’’De schoonmaak is een eerste stap om gebouw, collega’s en bewoners te leren kennen en om de Nederlandse taal machtig te worden.’’

 

Deventer dialect

Rula gaat graag aan het werk in de zorg omdat die zo goed is geregeld in Nederland. ,,In Syrië hebben oudere mensen niet zulke goede zorg als in Nederland. Kinderen zorgen voor hun ouders. Hier is dat anders en daar draag ik graag aan bij.’’ Haar motivatie is ook Nijhof niet ontgaan: ,,Rula werkt heel precies en laat zien dat ze echt wil leren. Wc’s en prullenbakken schoonmaken vindt ze minder leuk maar ook dat hoort erbij en is zelfs heel belangrijk in een verpleeghuis.” Tussen de bewoners is ze al helemaal op haar gemak. ,,Ze hebben altijd zin in een praatje. Sommige woorden begrijp ik nog niet. Dan vraag ik of ze het nog een keer willen zeggen.’’ Nijhof vult aan: ,,Ik vind het knap hoe Rula dat oppakt. Ze heeft hier bij de bewoners ook nog te maken met het Deventer dialect, dat maakt het extra moeilijk. Gelukkig heeft Rula altijd collega’s om zich heen. Als ze een nieuw woord heeft geleerd, pakt ze meteen haar telefoon erbij om de betekenis te noteren.”

 

Tekst gaat verder onder de foto

Persoonlijke begeleiding

Rula heeft zich in korte tijd al van haar beste kant laten zien. Nijhof: ,,Ze werkt hier nog maar twee maanden. Na een proefplaatsing heeft ze nu een contract voor de duur van het traject. Vanuit KonnecteD wordt ze heel goed begeleid door haar jobcoach. Samen maken zij de theorieopdrachten. Alles wat ze daar leert over het schoonmaakvak kan ze bij ons in praktijk uitvoeren. Wij helpen haar ook, maar het werk moet wel af. Daarom is het fijn dat ze persoonlijke begeleiding vanuit KonnecteD krijgt.”

 

Werkleerroute Zorgondersteuning

Over de samenwerking met KonnecteD is Nijhof tevreden. ,,Het traject is nieuw voor ons. We houden evaluaties om te kijken wat wel en niet werkt. We overleggen hoe we kandidaten zo kunnen helpen dat ze doorgroeien en uiteindelijk kunnen doen wat ze het allerliefst zouden willen doen. In het geval van Rula is dat de werkleerroute Zorgondersteuning. Doorgroeien binnen Solis is daarin mogelijk.’’ Zo komt de droom van Rula steeds iets dichterbij.