Nieuws

7 mei 2020

Peter trok aan de bel om niet vast te lopen

De meesten van ons hebben een manier gevonden om ons dagelijks leven, ondanks de coronamaatregelen, praktisch in te vullen. Helaas is dit niet voor iedereen even makkelijk. Een voorbeeld is Peter, een van de KonnecteD-medewerkers op de metaalafdeling. In zijn geval staat het gebrek aan regelmaat en ritme namelijk gelijk aan een worsteling met zijn autisme.

Autisme in coronatijd

”Ik heb geen sociaal net werk, geen vrienden en familie. Het enige dat ik heb is mijn huis en mijn werk. Ik ga niet echt vaak naar buiten, alleen naar de supermarkt of even een pakje shag halen. Door de corona doe ik nog minder, binnen ben je ook snel door je activiteiten heen.”

Hij trok zelf aan de bel, en gelukkig kon Peter na een gesprek met zijn leidinggevende toch een paar uurtjes naar het werk. Gewoon voor zijn ritme en wat contact met de werkleider. “Dat was prettig, omdat je dan toch een andere dagstart hebt. De rest van de middag red ik dan wel, want ik weet dat ik de volgende ochtend weer naar het werk kan. En in tegenstelling tot de gemiddelde Nederlander heb ik minder risico, want ik heb weinig tot geen contacten. Ik rook wel, maar ik heb een goeie conditie. Als ik Corona krijg heb ik een redelijk goeie kans.”

Kleinschalige opstart

Felix Witz, manager bij KonnecteD: “We weten als geen ander hoe werk bijdraagt aan regelmaat en structuur. We hadden vlug in de gaten dat bij sommige medewerkers het thuiszitten zou leiden tot problemen. Daarom besloten we voor die mensen om te proberen weer kleinschalig op te starten, met inpakwerk of afgebakende opdrachten. Doordat onze hallen groot zijn, kunnen we goed aan de veiligheidsmaatregelen voldoen. We houden daarop vanzelfsprekend nauw toezicht.”

De ruimten voldoen inderdaad ruimschoots. Per hal zijn er zo’n 5 tot 8 mensen aan het werk. Elke werkplek is voorzien van desinfecterende spray, handschoenen, papieren doekjes en is omringd door een felle stickerlijn op de grond. De radio klinkt en de mensen kletsen tussen het werk door op afstand met elkaar. Fijn dat het zo kan.