Nieuws

23 maart 2020

Max vindt een nieuw thuis in Deventer

Max Dukaev kwam in 2013 vanuit Rusland met zijn gezin naar Nederland. Hij sprak de taal niet, maar had vertrouwen; “Ik ben gezond en ik kan werken, dus we redden het”. Nu, maart 2020, spreken we hem op de bouwplaats van het Haafkes Veldwachter project ‘Aquarius’, waar hij sinds 1,5 jaar assistent timmerman is.

Collega’s kennen Max als een harde werker en fijne collega. Ze zijn het wel gewend om te werken met starters, leerlingen en stagiairs. “Het hoort bij Haafkes Veldwachter”, vertelt directeur Peter Meerman. “We zijn een familiebedrijf en kijken naar elkaar om. We dragen graag bij aan de ontwikkeling van mensen. Via het project Deventer Scoort kwam ik in contact met Froukje Witteveen van KonnecteD. Sindsdien hebben we contact gehouden.”

Kennismaking
Toen Max in Nederland kwam, wilde hij het liefst meteen aan het werk. Via via kwam hij bij Stichting Rechtop terecht, waar hij vrijwilligerswerk kon doen. “Ik deed klussen bij bejaardentehuizen etc. Ik deed vooral de technische dingen. In Rusland was ik militair en heb ik veel verschillende banen in de techniek en bouw gehad. Ze wilden me bij Rechtop eigenlijk niet kwijt”, zegt hij lachend. “Maar ze zeiden dat ik meer kon, dus ze stuurden me naar KonnecteD.”
En zo maakte Max kennis met Haafkes Veldwachter. Meerman: “Van Froukje kreeg ik een aantal CV’s opgestuurd van mensen met een technische achtergrond. Na een paar gesprekken met kandidaten zagen we in Max potentie en mocht hij met een proefplaatsing aan de slag. Een fijne manier om te kijken wat iemand kan en of je bij elkaar past.

Ontwikkeling
In het begin werkte Max op het industrieterrein bij de A1. Daar moest hij blokken metselen; zwaar werk. Nu werkt hij op het project Aquarius Rielerkolk, waar hij veel timmert. “Ik heb hele fijne collega’s”, vertelt Max. “Ze zijn allemaal goed en helpen me als het nodig is”. Meerman: “Max heeft geen diploma’s die ook in Nederland geldig zijn. Hij is nu bezig met het halen van zijn VCA en we hopen dat hij ook zijn diploma als timmerman kan oppakken. Zijn VCA examen Nederlands heeft hij niet gehaald, omdat hij te weinig tijd had om de vragen goed te kunnen lezen. Jammer dat er dan geen regeling geldt zoals voor mensen met dyslexie. Zijn Nederlands is prima te verstaan. Iets meer tijd voor het VCA examen en hij had het wel gehaald. Daarin is nog wel wat te winnen, denk ik”.

Toekomst
Het project Rielerkolk is in een vergevorderd stadium, de waterwoningen staan er prachtig bij. Mooi om bij te dragen aan een stukje toekomst voor Deventer, dat steeds meer als een thuis voelt voor Max. En inmiddels met een vast contract bij Haafkes Veldwachter op zak.
Froukje: “Het geeft zo veel resultaat als je focus ligt op wat wél kan. Dat is waar het bij sociaal ondernemen om gaat!”

Meer weten over sociaal ondernemen? Neem contact met ons op via info@konnected.nl