Nieuws

16 maart 2021

KonnecteD en Indito stomen ICT’ers van de toekomst klaar voor arbeidsmarkt

‘Als werkleerroute leidt tot baan is missie geslaagd’

 

KonnecteD ontdekte dat een groeiende groep kandidaten affiniteit heeft met ICT. Samen met Indito is de werkleerroute ICT ontwikkeld. De eerste vijftien kandidaten zijn gestart. Tien van hen, waaronder Mohamad, zijn hard op weg om hun diploma te halen.

Mohamad Nasab is een man met veel ervaring en dat straalt hij uit. Zijn ervaring in het ICT-vak heeft hij meegenomen uit zijn thuisland Syrië. Jarenlang runde hij daar een eigen bedrijf. Mohamad bouwde websites en was grafisch vormgever. Zes jaar geleden kwam hij naar Nederland. Hij heeft vrijwilligerswerk gedaan bij het Deltion College en heeft ICT-stage gelopen bij de Belastingdienst.

ICT te moeilijk?

Tijdens de werkleerroute ontdekte Mohamad dat hij nog veel kan leren omdat ICT zich in een rap tempo ontwikkelt. Mohamad: ,,Een dag is in de ICT een jaar.” Edwin de Goede, directeur van Indito vult aan: ,,Aangezien de markt zo snel verandert, dachten mensen dat het te moeilijk voor ze zou zijn. Met deze werkleerroute willen we laten zien dat het helemaal niet zo complex is en dat je ook op laagdrempelige wijze het vak in kan rollen.” Misschien wel het belangrijkste onderdeel van de ICT is volgens Indito vaak onderbelicht: de werkplek. ,,Goed afgestelde beeldschermen, weggewerkte kabels en een schoon toetsenbord, allemaal belangrijk om zo optimaal mogelijk te kunnen werken”, vertelt De Goede. ,,De kandidaten leren hoe ze werkplekken zo optimaal mogelijk inrichten. We zien de werkleerroute echt als een opstapje naar het ICT-vak.”

Tekst gaat door onder de foto

Missie geslaagd

De stap naar het bedrijfsleven komt voor Mohamad en de andere kandidaten steeds dichterbij. Nog een paar modules en dan kunnen ze hun diploma’s in ontvangst nemen. De Goede: ,,We zijn een zusteronderneming aan het opzetten waar de kandidaten aan het werk kunnen. Samen met een buddy gaan zij mee naar opdrachtgevers om zo in de praktijk aan het werk te zijn en zich verder te ontwikkelen. Dat is natuurlijk geen verplichting. Mijn missie is geslaagd als de kandidaten op een fijne plek aan het werk zijn. Of dat nou bij ons is of ergens anders.’’

Nieuwe aanmeldingen

Het liefst ziet De Goede de kandidaten wel in Deventer aan het werk. ,,Dit is een mooie gemeente waar veel ondernemers zitten die durven en echt ondernemend zijn, ook in moeilijke tijden.” KonnecteD is al begonnen met de aanmelding voor een nieuwe groep. De Goede: ,,De werkleerroute en de samenwerking waren voor ons nieuw. Het is fijn dat er open wordt gecommuniceerd tussen ons, de kandidaat en de consulent van KonnecteD. We hebben veel geleerd en nemen dat mee naar de volgende groep.”

Samenwerking Gemeente Olst-Wijhe

De samenwerking tussen KonnecteD en de gemeente Olst-Wijhe is erg nauw. Inwoners uit deze gemeente die een opstapje naar het bedrijfsleven nodig hebben, worden in kaart gebracht bij de werkleerroutes van KonnecteD. Mohamad komt uit de gemeente Olst-Wijhe en is samen met vier andere inwoners begonnen aan de werkleerroute ICT. Dat Mohamad en de andere kandidaten het naar hun zin hebben en hard op weg zijn naar het behalen van hun diploma’s is een bekroning op de samenwerking!

 

Dit artikel is verschenen in De Ondernemer (De Stentor) op 16-3-2021

Foto: Rick de Visser (Foticoon)