Nieuws

5 november 2020

Innovatief team start met reiniging zonnepanelen

De mannen van onze afdeling Grijsonderhoud staan bekend als ‘stille krachten’. Niet iedereen weet namelijk precies wat ze doen. Tijd om daar verandering in te brengen, want ze doen super nuttig werk! Ze zorgen er bijvoorbeeld voor dat parkeergarages, parkeerdekken, carpool- en industrieterreinen opgeruimd en schoongehouden worden. Ze helpen bedrijven met het laden en lossen van containers en ze zijn zelfs in te zetten bij woningontruimingen. En er komt een nieuwe tak van sport aan: reinigen van glas, gevel en zonnepanelen!

 

Het kalkgehalte in kraanwater in Deventer is vrij hoog. In het schoonmaakvak is dat niet altijd prettig. Willem van Duuren, werkleider bij KonnecteD: “Na het wassen of na een regenbui blijft er op de ruiten altijd een soort aanslag achter. Daarom moeten we veel reinigingsmiddelen gebruiken. Dat kan anders, dacht ik. Als we het reguliere kraanwater kunnen vervangen door gedemineraliseerd water, dan worden de ruiten wél mooi schoon.”

Osmosewater

Willem trok aan de bel bij zijn leidinggevende en mocht zijn idee uitvoeren. Hij schafte een osmose-installatie aan. Die installatie zorgt ervoor dat kraanwater gereinigd wordt van kalk, zout, mineralen en bacteriën (bijvoorbeeld legionella). Het kraanwater wordt onder hoge druk door speciale filters geperst en wat overblijft is ‘osmosewater’. Dankzij dit schonere osmosewater hoeven er niet zo veel reinigingsmiddelen gebruikt te worden. Willem: “Ook belangrijk is dat er in het proces geen chemische stoffen worden gebruikt. En het resultaat is een vlekkeloos schoon oppervlak. Het is heel fijn dat we ons water nu in eigen beheer kunnen filteren.”

 

Zonnepanelen

De installatie zorgt ervoor dat KonnecteD zich de komende tijd kan gaan richten op het reinigen van glas, gevel en zonnepanelen. Willem: “Zeker die laatste categorie is een mooie focus, gezien de groei in die markt. Het dak van KonnecteD ligt vol met zonnepanelen, en hoe mooi is het dat we onze medewerkers op eigen terrein kunnen klaarstomen!”

 

Samenwerking

Ontwikkeling van medewerkers en kandidaten staat bij KonnecteD voorop. Willem: “We werken dan ook heel nauw samen met collega’s van de werkleerroute Schoonmaak. Want ons team werkt normaal vooral in grijsonderhoud. De ene dag maken we parkeergarages schoon, het andere moment ontruimen we een woning en weer een andere dag ontdoen we bedrijfsterreinen van onkruid. En daar komt de reiniging van glas, gevel en zonnepanelen nu bij. Het werk is echt heel divers, dus je leert in verschillende vakgebieden te werken. De jongens uit ons team vinden dat juist het mooist. Geen dag is hier hetzelfde. Maar je moet de handen wél uit de mouwen willen steken!”