Nieuws

4 december 2019

Hilbert leert en werkt bij Ripperda Tweewielers Olst

Na een carrière in de gehandicaptenzorg besluit Hilbert Naberhuis het roer om te gooien. Hij gaat zijn droom achterna in de wereld van de fietsenmaker. De eerste opleiding en de werkervaring in Zutphen smaken naar meer. Inmiddels werkt én leert hij met veel plezier bij Ripperda Tweewielers in Olst. Tijd om eens op bezoek te gaan.

Om half 9 stap ik binnen bij Ripperda Tweewielers in Olst. Cees Ripperda en Hilbert zitten al op me te wachten. Tijdens een kop koffie vertelt Hilbert: “Ik ben hier in mei 2018 begonnen. Daarvoor werkte ik bij Zilt-Bikes in Zutphen. Daar heb ik mijn MBO-1 diploma gehaald. Ik kon daar niet voor langere tijd werken, dus kwam ik bij Hans Zwart van Deventer Werktalent terecht. Hij hielp me aan een plek bij Cees. En nu zit ik in mijn examenjaar van de opleiding Fietstechnicus 2 bij Deltion in Zwolle.”

Cees kwam toevalligerwijs in contact met Deventer Werktalent. “Ik kon wel wat hulp gebruiken, want in mijn eentje werd het te veel. Mijn vrouw heeft vervolgens alles geregeld. En hoe mooi is het dat je iemand wat kan leren. Hilbert mag hier alles doen. Niet alleen de makkelijke klusjes, daar leer je niks van. Het is heel divers, je kunt hier sleutelen, je hebt contact met allerlei soorten klanten en werkt met de computer. Dat maakt het mooi.”

Ontwikkeling
Toch ging het in begin niet meteen goed. “Hilbert is iemand met een rugzakje, en dat merk je. In het begin ging het moeizaam, ik moest veel herhalen want hij pakte niet alles meteen op. Je moet elkaar leren kennen. En hij moest echt even een schop onder zijn hol hebben”, zegt Cees lachend. Hilbert knikt: “Ja dat klopt. Ook met mijn opleiding ging het in het begin niet goed. Ik kon het niet goed bijhouden omdat ik me thuis niet kon concentreren op de opdrachten. Daar staat toch de tv aan enzo. Dat heb ik toen besproken met Hans van Deventer Werktalent. Hij bood de oplossing om elke week 2 uur naar Deventer Werktalent te komen, om daar rustig mijn opdrachten te doen. Dat helpt heel goed, nu loop ik zelfs voor met de opdrachten.”

Toekomst
Tot maart heeft Hilbert de tijd om zijn opdrachten af te maken, daarna kan zijn studieloopbaanbegeleider een examen aanvragen. Hij zou heel graag verder willen in het vak, misschien zelfs met niveau 3 verder gaan. Maar alles op zijn tijd, voorlopig zit hij nog heel goed in Olst!

konnected