Nieuws

16 oktober 2019

Geslaagde lunchbijeenkomst Foodwaste

Food en dan specifiek Food Waste, was het thema van de lunchbijeenkomst op donderdag 9 oktober jl. georganiseerd door KonnecteD, Rabobank Salland en de kerngroep Deventer4GlobalGoals. Tijdens de bijeenkomst stond de Sustainable Development Goal duurzame consumptie en productie centraal.

Verspilling
Het Deventer bedrijfsleven ging met elkaar in gesprek over issues rondom het thema Food.
Toine Timmermans, directeur van Samen tegen Voedselverspilling, was namens Rabobank Salland een van de sprekers. Hij vertelde over de Food Waste Challenge van Rabobank. Een zes weken durend programma waarin horeca ondernemers begeleid door experts meestrijden tegen voedselverspilling. Verder zette hij de aanwezigen aan te denken en bracht inhoudelijke discussies aan de diverse tafels op gang. Wereldwijd wordt er gemiddeld 1/3 aan voedsel verspild. De verspilling vindt plaats in de hele keten, van producent tot consument. Positief is dat Nederlanders thuis minder voedsel zijn gaan verspillen. In 2019 verspilden Nederlanders 34,3 kilo eten per persoon; bijna 7 kilo minder dan in 2016. Dat is een mooi resultaat maar het kan nóg beter.

Plukgoed
Kunstenaar Lobke Meekes, vertelde over haar project “Plukgoed” waarmee ze de aanwezigen meenam in de uitdagingen waarmee boeren dagelijks geconfronteerd worden. Ze ontwikkelde het project op verzoek van een fruitteler in het kader van het programma Agri meets Design. De Plukgoed appels krijgen langer de tijd om te rijpen aan de boom in het zonnetje. De appelboer wacht met plukken tot de appels perfect van smaak zijn. Bewaren is echter lastig, waardoor deze appels niet aantrekkelijk zijn voor de verkoop aan supermarkten. Daarom overwegen veel appelboeren deze rijpe appels niet meer te plukken. Lobke Meekes bracht twee soorten appels mee die op verschillende momenten geoogst waren. Welke smaakt het lekkerst? Waarom worden appels geoogst nog voor ze hun ultieme smaak bereiken? Met deze vragen en smaken draagt ze bij aan bewustwording over ons gedrag als consument én dat van supermarkten.

Passende lunch
De lunchbijeenkomst vond plaats in het bedrijfsrestaurant van KonnecteD en startte met een soep van de Verspillingsfabriek, passend bij het thema Food Waste. Ook de Oesterzwam kroket, gekweekt op zwammen van koffiedik, werd geserveerd door de kandidaten van het werkleerroute Horeca.

En verder
Na het succes van het Captains of Industry Dinner in de zomer van 2019, was dit het tweede succes van de kerngroep Deventer4GlobalGoals. Het volgende thema waarmee de kerngroep aan de slag gaat is “mobiliteit”. Kijk voor meer informatie op www.deventer4globalgoals.nl.

Passen de duurzame doelstellingen ook bij jouw organisatie? Bezoek de website en kijk op welke manier jij je wilt laten inspireren.

konnected