Nieuws

19 april 2021

DOSO maakt werk van betekenis

Waar sociaal ondernemen in essentie om draait is: zorgen voor een positieve impact voor de samenleving. Hoe je dat vorm geeft, is voor iedere ondernemer verschillend. Ingrid Dalhuisen is accountmanager bij KonnecteD. Zij is verantwoordelijk voor de regio Olst-Wijhe, en haar werk gaat op voor alle branches.

Ingrid: “Het komt regelmatig voor dat een ondernemer openstaat voor sociaal ondernemen, maar niet precies weet hoe het werkt. De ene ondernemer wil een medewerker aannemen, de ander wil producten/diensten bij ons inkopen en weer een ander wil zich inzetten voor scholing en ontwikkeling van onze kwetsbare groepen. Ook zijn er ondernemers die al iemand op het oog hebben, en willen weten of er subsidie- en/of begeleidingsmogelijkheden zijn. Omdat de mogelijkheden zo divers zijn, hebben we een Adviesgesprek Sociaal Ondernemen. In zo’n gesprek tasten we af wat een ondernemer voor ogen heeft. Alles komt in zo’n gesprek aan de orde, van jobcoaching en werkleerroutes tot subsidiemogelijkheden.”

Praktijkroute

Zo kwam ook Dutch organic soil optimizers (DOSO) bij KonnecteD terecht. Zij bewerken mest van koeien tot mestkorrels voor bodembemesting, waardoor het geen afvalstof wordt, maar een voedingsstof voor de optimale groei van planten, vruchten en gewassen. In het proces ontstaat ook nog eens groen gas, waar zo’n 400 huishoudens profijt van hebben. Alles gebeurt met lokale middelen. Hans Sleurink, een van de drie eigenaren van DOSO: “We kwamen via een kennis in contact met Alex; een jongen die we wel een kans wilden bieden. Maar hoe we dat het beste konden aanpakken wisten we niet. Na een adviesgesprek met Ingrid van KonnecteD, bleek dat Alex via een praktijkroute bij ons aan de slag kon om werkervaring op te doen.”

 

Tekst gaat verder onder de foto

Al doende leert men

Hans: “We wisten niet zo goed wat we konden verwachten, maar dachten; we beginnen gewoon. Alex kan prima ingezet worden om het productieproces in de gaten te houden. Zorgen dat er voorraad is, bakken legen zodra ze vol zijn, opruimen en schoonmaak, dat soort dingen. Hij doet zijn werk goed. Toch weten we inmiddels ook dat we hem niet vast in kunnen roosteren. Alex heeft het soms wat lastiger en dat wil dan nog wel eens resulteren in een mindere dag of week.” Wij stimuleren Alex om, ook als het even iets minder gaat, toch elke dag te komen om zo ook de structuur vast te houden.
Alex mocht in januari een contract voor 25 uur in de week ondertekenen. Hans: “Alex is een goed jong en we zijn erg blij met hem. De begeleiding pakken we niet alleen op, maar met hulp van Corinne, Alex’ jobcoach en consulent gemeente Olst-Wijhe. Die samenwerking werkt prettig.”

Adviesgesprek Sociaal Ondernemen

Ingrid: “Het fijne aan DOSO is dat alles bespreekbaar is en de lijnen zijn kort. Dat maakt het verschil. Voor alle vormen van sociaal ondernemen geldt: aandacht is de key. Je kiest er bewust voor, met alles dat erbij komt kijken. Het gevolg is dat je iets in beweging brengt; een positieve impact hebt op iemands leven. Daar doe je het voor.
Dus voor ondernemers die twijfelen of vragen hebben; neem gerust contact op voor een adviesgesprek over sociaal ondernemen! Wij helpen je daar graag bij!”

KonnecteD

Bij ons werkleerbedrijf draait het om mensen met een afstand tot werk en werkgevers die sociaal ondernemen. Wij verbinden werkenden, werkzoekenden en werkgevers vanuit ons motto: Maak werk van betekenis.