Nieuws

1 februari 2021

“Door de praktijkverklaring kan ik weer werken aan mijn toekomst in Nederland”

Kiros startte vorig jaar in de pilot praktijkleren bij KonnecteD en behaalde een praktijkverklaring. Een enorme prestatie, want Kiros is in haar eigen taal analfabeet. Dat betekent dat ze de vaardigheid in lezen, spellen en schrijven niet (of in onvoldoende mate) beheerst. Dat ze in een vreemde taal toch een opleiding heeft weten af te ronden, is echt heel knap. Nu, twee maanden later is ze verhuist naar haar droomhuis en in februari mag ze starten als schoonmaakmedewerker bij Carinova. 

 

Pilot praktijkleren

De pilot is een onderdeel van pijler Scholing’ en van de ‘Doe Agenda’ vanuit WSP FactorWerk. Voor de vakvaardigheden die je als kandidaat opdoet in de praktijk bij een erkend leerbedrijf krijg je een praktijkverklaring (landelijk erkend). Leren en werken in een praktijkomgeving is voor KonnecteD core business, dus wat maakt deze pilot nou zo bijzonder? Vooral dat hij bedoeld is voor werkzoekenden en werkenden zonder startkwalificatie, voor wie het behalen van een volledig mbo diploma (inclusief entreeopleiding) of een mbo certificaat vooralsnog niet haalbaar lijkt.

Binnen KonnecteD hebben we dit praktijkleren gekoppeld aan onze bestaande werkleerroutes, waarbij we de inhoud samen met werkgevers vormgeven.

 

Warm welkom

“Kiros kwam jaren geleden bij ons binnen. Getekend door een thuisland in oorlog. Ze sprak de taal niet, maar het werken bij onze inpakafdeling ging eigenlijk heel goed”, aldus consulent Sharda Badloe. Kiros: “Ik had een warm welkom, goede collega’s en goed werk. Maar nu wilde ik toch leren over de schoonmaak.”

Sharda: “Toen ik hoorde van deze pilot praktijkleren, dacht ik meteen aan Kiros en stelde haar voor. Ze mocht op gesprek komen en startte al snel met de eerste fase van het traject; drie maanden aanleren van werk- en vakvaardigheden binnen KonnecteD. Tijdens deze 3 maanden loopt de praktijkopleider van KonnecteD een Werkstapboek door. Daarin worden vakmanschap, competenties en arbeidsmogelijkheden van de kandidaat in kaart gebracht.”

Het ging mis

Na drie maanden mocht Kiros haar geleerde vaardigheden in praktijk brengen bij een van onze werkgevers. Er waren veel verschillende ruimten, met elk een eigen werkwijze en takenlijst. Omdat lezen voor Kiros echt heel moeilijk is, ging het mis. Sharda: “Kiros is in haar eigen taal analfabeet. Doordat ze bij elke ruimte opnieuw moest lezen wat haar taken waren, liep ze vast. Het maakte dat ze zich niet zelfstandig kon redden in de functie en we moesten stoppen op die plek.”

Werkcoach Karin Geerts wist raad. “Ik wilde haar niet loslaten. Als we een werkplek voor haar konden vinden met duidelijke taken die voor elke ruimte gelijk zijn, zou het wel lukken. Want de kwaliteit van haar werk is hartstikke goed. En zo kwamen we bij Carinova terecht.”

 

Corona

Corona gooide roet in het eten. Kiros kon niet meteen terecht en kwam thuis te zitten. Maar het geluk was met haar. Na 15 jaar dromen kwam haar wens uit: een kans op een huisje op begane grond. Maar daar komt nogal wat documentatie bij kijken. Karin: “Kiros begreep de vele brieven niet en kwam er gelukkig mee naar mij. Vanzelfsprekend hielp ik haar. Persoonlijke omstandigheden en hoe iemand in zijn/haar vel zit is zó belangrijk. En dan is het fijn dat je een luisterend en oor kan bieden en een veilige plek voor advies. Ik kon haar uitleggen wat de instanties van haar vroegen. We konden via Cambio zelfs hulp met de verhuizing regelen. En nu, na jaren overleven, zorgen en werken richtte ze afgelopen maand haar nieuwe huisje in. Ze stuurt me af en toe wat filmpjes en vertelt me hoe blij ze is. Dat is toch prachtig?!”

 

Toekomst

Zoals het er nu naar uitziet kan Kiros in februari starten in haar nieuwe baan. In de eerste drie maanden zullen zowel Kiros als Carinova kijken of deze setting beter werkt voor haar. En dat ligt zeker in de lijn der verwachting. Kiros: “Ik heb er zin in. Ik heb nu een praktijkverklaring en met ervaring erbij is mijn kans weer groter op een goeie baan. Ik blijf voor altijd in mijn nieuwe huisje. Dat maakt me heel blij.”