Nieuws

14 november 2022

De KonnecteD route van Roya

Roya kwam zo’n 6 jaar geleden via de gemeente Deventer bij KonnecteD binnen. Haar man kon nog niet aan het werk vanwege psychische klachten. Hun traumatische route van Afghanistan naar Nederland had een enorme impact op het gezin. Toch was Roya vastbesloten meteen aan te pakken. Ze zette zich in om de Nederlandse taal te leren en zo snel mogelijk een eigen bestaan op te kunnen bouwen.

 

Stappenplan

Sharda, consulent KonnecteD: “Toen Roya hier binnenkwam, wilde ze meteen alles aanpakken. Ze was enorm gedreven om aan de slag te gaan, maar wist niet waar te beginnen. Ze had tijdens het gesprek zelfs haar dochter op de speaker staan, omdat ze de taal nog moeilijk vond en niets wilde missen. Haar motivatie hielp enorm in het proces. De wil was er, alleen de te nemen stappen waren nog lastig. Dat gebeurt heel vaak bij kandidaten. Ze zien door de bomen het bos niet. Wij pellen dan samen met diegene af wat er nodig is. Waar iemand tegenaan loopt, of er thuis nog dingen zijn om rekening mee te houden (oppas, financiën, mantelzorg) en wat de mogelijkheden voor de toekomst zijn. Zo kun je een concreet stappenplan maken. Dat geeft overzicht.”

 

Werkleerroute als eerste stap

Roya: “Dat eerste gesprek met Sharda vond ik spannend, want mijn taal was niet zo goed. Sharda hielp me heel goed op weg. Na een aantal gesprekken kwam ze met het idee voor de werkleerroute Schoonmaak.” Sharda: “De Werkleerroute Schoonmaak was een mooie stap. Dit deed ze naast haar vrijwilligerswerk in een verzorgingstehuis. Zo kon ze haar taal oefenen, zich tegelijkertijd richten op werk én een erkende praktijkverklaring behalen. Daarmee staat iemand meteen veel sterker op de arbeidsmarkt.”

 

Aan de slag bij Carinova

Eus, begeleider Werkleerroute Schoonmaak: “Roya startte bij mij in de Werkleerroute Schoonmaak en ze pakte de verschillende vakvaardigheden al snel op. In ons Werkstap programma lopen we vaste stappen door die je moet behalen om het vak te leren. Zo leer je niet alleen werken met de juiste middelen, maar leer je ook over het belang van een ergonomische houding in het werk en het werken met protocollen. Na drie maanden bij KonnecteD intern, kon Roya deze vaardigheden vervolgens in praktijk brengen bij Carinova, een van onze vaste samenwerkingspartners in de werkleerroute. Daar maakte Roya schoon in de algemene ruimtes en in de woningen van de bewoners op de locatie Sint Jozef.”

 

De beste plek voor de kandidaat

Niels Ooms, accountmanager team Commercie: “De rol van de accountmanager is om te kijken welke plek voor de kandidaat het beste is. Daarbij kijk ik bijvoorbeeld naar sfeer van het bedrijf, de manier van werken, het type mensen of de werkomgeving. Ook wordt gekeken naar ondersteuning op de werkplek en opleidingsmogelijkheden. Meestal is het ook de accountmanager die het gesprek aan over een contract na de werkleerroute. Carinova is al heel lang samenwerkingspartner in deze Werkleerroute. Ze bieden goede begeleiding en dat maakte dat Roya daar grote stappen kon maken. In december haalde ze haar praktijkverklaring van ROC Aventus.”

 

Toekomst voor Roya

Claudia ten Bosch-Keizer, Carinova: “Het is heel leuk om Roya te mogen begeleiden in haar traject. We zijn zó tevreden over haar, dat we besloten haar een vaste aanstelling te bieden!”
Volgend jaar gaat Carinova kijken naar de mogelijkheid om haar een niveau 2 opleiding te laten doen. Dat is een opleiding voor zorgondersteuning en duurt twee jaar. We hebben alle vertrouwen in Roya dat dat haar gaat lukken!