Nieuws

1 juli 2024

Alfons aanwinst voor McDonald’s binnenstad én omgeving

De samenwerking tussen KonnecteD en McDonald’s ontstond jaren geleden en heeft geleid tot een groot aantal kandidaten dat bij één van de drie Deventer vestigingen van Henk Koning een werkplek vond. Alfons is een van deze kandidaten. Vanwege zijn talent heeft hij op elke vestiging zijn diensten bewezen. Accountmanager Lies Philippo bezocht Alfons op zijn werk bij de onlangs geopende McDonald’s in de binnenstad.

Belangrijke taak

Alfons heeft een duidelijke én belangrijke taak bij McDonald’s. Hij is verantwoordelijk voor alles rondom het pand. Alfons houdt de stad schoon en ruimt al het zwerfafval op. Vera Linskens, HR-manager bij de vestigingen in Deventer, vertelt vol enthousiasme over Alfons: “In 2020 is Alfons begonnen bij McDonald’s Deventer A1. Binnen no-time was de omgeving schoon en bleef het schoon. Toen Henk Koning het restaurant bij De Scheg opende, bleek het afvalprobleem daar groter dan bij de A1. Daarom zei hij ‘ik wil dat Alfons daar gaat werken. We hebben te maken met omwonenden, dus de omgeving moet schoon zijn’.”

Omschakelen

De overstap was voor Alfons wel even omschakelen. “Ik was gewend aan McDonald’s Deventer A1 en had het daar erg naar mijn zin,” vertelt hij. “Maar omdat Henk mij op de nieuwe locatie wilde laten werken omdat ik mijn werk goed doe, heb ik het toch geprobeerd.” En dat pakte goed uit, want ook hier bleef geen Milk Shake beker of Big Mac doosje liggen.

Nieuwe vestiging binnenstad

Een jaar later werd duidelijk dat Henk een derde vestiging in de Deventer binnenstad zou openen. Vanuit zijn visie, de juiste mensen op de juiste plekken, wilde hij ook in de binnenstad Alfons in het team. Vera koos dit keer voor een langere aanloop om Alfons langzaam te laten wennen aan het idee. Vera: “Ik was het gelijk met Henk eens, we hebben Alfons nodig in de binnenstad. Omdat de omwonenden hier dicht op het restaurant wonen, is het des te belangrijker dat de omgeving schoon is. Ik ben al vroeg met Alfons in gesprek gegaan, zodat hij de tijd had om aan het idee te wennen. We hebben afgesproken dat hij terug kon naar de locatie bij De Scheg als hij niet kon aarden. We willen hem namelijk niet kwijt in ons bedrijf.”

Vertrouwen

Alfons heeft zijn draai gevonden en is niet meer weg te denken uit de binnenstad. Trots vertelt hij wat het werken bij McDonald’s zo leuk maakt: “Ik heb veel vrijheid in mijn werk. Ik bepaal zelf welke route ik loop en krijg veel vertrouwen.” Vera vult aan: “Alfons kan heel goed zijn eigen route door te stad bepalen, zolang het eindresultaat maar goed is. Daar kunnen we bij Alfons, zonder dat het nodig is om hem te controleren, altijd op rekenen.”

Natuurlijk is niet alles leuk vertelt Alfons: “In de regen is het minder leuk. En soms zijn er wel eens ergernissen. Dan heb ik het bijvoorbeeld net netjes opgeruimd en dan wordt er achter mijn rug alweer wat op de grond gegooid.” Vera complimenteert Alfons: “Ik vind het knap dat je de mindset hebt om dat naast je neer te leggen.”

Tekst gaat door onder de foto’s

Jobcoach van KonnecteD

In haar tijd als assistent bedrijfsleider bij McDonald’s Deventer A1 werkte Vera al nauw samen met KonnecteD. Onder haar begeleiding zijn al veel kandidaten van KonnecteD aan het werk gegaan bij de drie restaurants. Hoe McDonald’s zorgt voor de juiste begeleiding? Vera legt uit: “We vragen altijd om een jobcoach van KonnecteD. Op de werkvloer ondersteunen managers en collega’s bij werk gerelateerde vragen, maar soms speelt er meer. Denk aan financiën, gezondheid of familie. Daarvoor is het fijn terug te kunnen vallen op een jobcoach. Vaak is de begeleiding niet intensief, maar de korte lijntjes voor zowel mij als de kandidaten zijn fijn. Als het druk is, of er is een wisseling van managers, dan vind ik het belangrijk dat kandidaten niet het gevoel hebben dat ze er alleen voor staan. Ook daarin kan een jobcoach werk uit handen nemen.”

Afval is hot topic

Ook Alfons heeft af en toe contact met zijn jobcoach Laura. Toen hij de overstap naar de binnenstad maakte, heeft Laura hem hierbij bijgestaan door onder andere een rondje mee te werken. Voor Vera een belangrijke voorwaarde, want afval is een hot topic in de binnenstad. Ze wilde Alfons niet het gevoel geven dat het alleen op zijn schouders terecht zou komen.

Partners

Lies Philippo, accountmanager bij KonnecteD, is blij met McDonalds als partner. “Ik kan snel schakelen met Vera en ken de restaurants ondertussen goed. Daarom kan ik snel inschatten of een kandidaat past bij McDonalds. Ze staan altijd open voor ons en onze kandidaten en zijn daarmee echt een voorbeeld van denken in mogelijkheden in plaats van problemen,” vertelt Lies “De werkzaamheden bij McDonald’s zijn enorm geschikt voor onze kandidaten. De werkzaamheden zijn in afgebakende stappen opgedeeld. Dat maakt dat iemand al snel onderdeel kan uitmaken van de keuken.”

Oekraïense ontheemden

Dat McDonald’s openstaat voor mensen met een afstand tot werk, werd nogmaals duidelijk toen de eerste Oekraïense ontheemden naar Nederland vluchtten. KonnecteD ging met werkgevers in gesprek om deze mensen aan het werk te helpen. McDonald’s was een van de eerste bedrijven die deze mensen graag een werkplek wilde bieden. Lies vertelt: “Het was voor zowel KonnecteD als McDonald’s een omschakeling. We werkten intensief samen om alles gereed te maken. Vera zorgde dat de contracten vertaald werden en vanuit KonnecteD zorgden we voor een Taalboost, een vertaalapparaat om de communicatie op de werkvloer mogelijk te maken. In twee jaar tijd hebben 29 Oekraïense ontheemden gewerkt bij McDonald’s. Éen van hen is sinds 1 mei zelfs manager geworden!”