Nieuws

21 oktober 2024

Twee werelden komen samen door scootmobielen hub

Een scootmobiel of driewielfiets, steeds meer mensen maken er gebruik van. Maar hoe voorkomen we in Deventer dat het fileparkeren wordt voor deze vervoersmiddelen? Daarom is Welzorg in samenwerking met gemeente Deventer gestart met Scoot2Go, de deelscootmobiel. KonnecteD is partner in het logistieke proces.

Centrale Hub

Welzorg en gemeente Deventer zagen dat mensen die in het bezit zijn van een scootmobiel hier niet elke dag gebruik van maken. Zij onderzochten de mogelijkheid van een deelscootmobiel. Zo ontstond Scoot2Go. De eerste scootmobielen en driewielfietsen werden uitgeleend bij Ludgerus. Om inwoners met een beperking in heel Deventer toegang te geven tot de scootmobielen werd een centrale hub gezocht. KonnecteD bleek de ideale locatie. Nanda van Kernebeek, teamleider Administratie en Logistiek bij KonnecteD, legt uit waarom; “KonnecteD ligt centraal in Deventer en heeft de juiste mensen en middelen om de scootmobielen en driewielfietsen bij de gebruikers thuis kunnen bezorgen en ophalen. We krijgen positieve reacties van de gebruikers op deze haal- en brengservice.”

Thuisbezorgd

Door de samenwerking tussen KonnecteD, Welzorg en team WMO van gemeente Deventer komen twee, soms wat kwetsbare, doelgroepen samen. Luca, werkzaam bij KonnecteD, is daar een voorbeeld van. In korte tijd is hij het middelpunt van de samenwerking geworden. Enthousiast vertelt Luca hoe zijn werkdag eruit ziet. “Als mijn werkdag begint zet ik de telefoon aan, zodat ik gebeld kan worden voor een reservering. Als een gebruiker belt om een scootmobiel te reserveren, dan zoek ik diegene op in het systeem en maak een reservering aan. Ik maak afspraken over de rijlessen, en over bezorg- en ophaaltijd en maak een formulier aan voor het magazijn. Mijn collega’s van het magazijn doen namelijk de bezorging.” Lies Philippo, accountmanager bij KonnecteD, reageert trots; “ik vind het bijzonder om te zien hoe hij mensen te woord staat. Hij doet dat op een rustige en nette manier, zodat de mensen hem goed kunnen begrijpen. Dat maakt Luca een mooi visitekaartje voor KonnecteD.”

Pilot

Dat medewerkers als Luca zo’n belangrijke rol spelen, is volgens Diederik Hoogenkamp, strategisch adviseur bij Welzorg de kracht van het project. “Vanuit maatschappelijke betrokkenheid dragen we ons steentje bij aan werkgelegenheid. We zijn dit project bewust als pilot gestart, omdat we voor 80% klaar waren voor de start. Voor de overige 20% moest de praktijk uitmaken welke vragen er zouden opspelen. Dat vraagt flexibiliteit van alle partijen, ook van Luca. Dat heeft hij heel goed opgepakt. Hij stemt veel af met Nanda, zijn leidinggevende. Ook weet hij mij snel te vinden. Luca weet dat hij alles aan ons terug kan koppelen, zodat we het kunnen oplossen en hij zijn werk kan doen.” Nanda vult aan; “de afgelopen weken heeft Luca zich heel goed ontwikkelt. Hij vond zijn werk leuk, maar niet meer dan dat. Nu begint Luca te merken hoe het is om een vaste werkplek en verantwoordelijke taak te hebben. Dat gaat hem goed af en is fantastisch om te zien!

Tekst gaat door onder foto’s

Toekomstplannen

Door de positieve ervaringen met dit project wordt langzaamaan naar de toekomst gekeken. Diederik vertelt welke toekomstplannen er zijn; “Als over een tijdje blijkt dat KonnecteD veel bezorgt in dezelfde wijken, dan gaan we kijken of we in die wijken ook uitleverpunten kunnen realiseren. Alles om de drempel voor gebruikers te verlagen.” Lies kijkt samen met Diederik ook hoe er voor meer medewerkers van KonnecteD werk gecreëerd kan worden. Ze vertelt; “de scootmobielen worden bij KonnecteD schoongepoetst. Omdat de scootmobielen nieuw zijn, zijn reparaties nog niet aan de orde geweest. We willen graag uitzoeken of we een medewerker via Welzorg kunnen opleiden om bijvoorbeeld een kapotte spiegel te vervangen of om andere kleine reparaties uit te voeren. Dat zijn mooie en laagdrempelige opleidingskansen.”

Ook gebruik maken van een deelscootmobiel?

De WMO-coaches van Gemeente Deventer doen intakes en beoordelen of iemand in aanmerking komt voor een deelscootmobiel of deeldriewielfiets. Wanneer dat het geval is, worden zij toegevoegd aan de pool en registreert Luca ze in het systeem. Vanaf dat moment worden ze ingepland voor een rijles. Na een rijles zijn ze definitief toegelaten, en kunnen ze bellen om een scootmobiel of driewielfiets te reserveren. Meedoen is voor inwoners van Deventer gratis.

Meer informatie over dit project? Kijk op deventer.nl/wmo/scootmobiel-of-driewielfiets-lenen