Nieuws

30 januari 2025

“Mijn eigen Mexicaanse recept stond op het menu bij KonnecteD… Ik had weer zelfvertrouwen!”

Yokal noemt zichzelf ‘de rechterhand van de kok’ bij Freshman in de bibliotheek in Deventer. Yokal bereidt dressings, bedient de oven, houdt de voorraad in de gaten en doet nog veel meer. Hij werkt hier nu een paar maanden en voelt zich als een vis in het water. Hij vertelt graag over hoe hij hier terecht kwam.

“Ik heb veel geleerd bij de ‘Techniekfabriek’ van Het Goed, waar ik een aantal jaar geleden begonnen ben met werken. Daarvandaan maakte ik de overstap naar de keuken. We maakten met elkaar eten voor verzorgingshuizen en voor de mensen van Circulus. Ik merkte al snel dat ik het werk in de keuken erg leuk vind. Na een poos gaf ik aan dat ik klaar was voor een volgende stap!”

Werkleerroute horeca

Het werd de werkleerroute horeca bij KonnecteD. Yokal kwam onder de hoede van Eric Philippo, praktijkbegeleider in het bedrijfsrestaurant van KonnecteD. En hij maakte kennis met werkcoach Hatice Gezginci. Hij weet nog goed hoe zijn kennismakingsgesprek verliep. “Hatice vroeg mij of ik iets over mijzelf wilde vertellen. Ik begon te vertellen dat ik in Nicaragua geboren ben en vertelde honderduit over mijn babytijd… totdat Hatice duidelijk maakte dat zij het vooral over mijn werkverleden wilde hebben. Toen realiseerde ik me dat het vanaf nu zakelijker zou worden én professioneler. Nu is het ‘voor het echie’.”

Tekst gaat door onder de foto’s

Enchiladas en guacamole

Van Eric leerde Yokal onder andere om afspraken na te komen. “Begin je om 9.00 uur? Dan kom je niet pas om 9.00 uur rustig binnenlopen. Je bent iets eerder, zodat je om 9.00 uur ook echt kunt starten met je werk. Eric gaf heel duidelijk grenzen aan. Dat vind ik prettig. Maar laat Eric nu ook in Mexico zijn geweest, het geboorteland van mijn vader! Ik mocht eigen Mexicaanse recepten maken bij KonnecteD. Met cowbowhoed en al stond ik de heerlijkste enchiladas en guacamole te maken. Ik maakte er een showtje van. Ik had weer zelfvertrouwen!”

Naar buiten

Yokal leerde vakvaardigheden van Eric en werknemersvaardigheden van Hatice. Yokal was klaar om buiten KonnecteD aan de slag te gaan. Jobhunter Medie de Bie zocht een geschikte plek en kwam samen met Yokal uit bij Freshman. Yokal: “Ik vind het spannend en enerverend tegelijk, hier bij Freshman. Spannend omdat ik heel erg mijn best ga doen voor een praktijkverklaring. En enerverend omdat ik mij hier een heuse ‘sous-chef’ voel. Er staat trouwens een ‘tosti-mexicano’ op de menukaart bij Freshman. Dat kan toch geen toeval zijn?”